Povestiti-ne cate ceva legat despre compania dumneavoastra


Povestiti-ne cate ceva legat de proiectul ce doriti sa il implementati

Ce servicii va intereseaza ?

BrandingDesign WebAplicatie WebPlatforma WebMagazin onlineContent MarketingSEO

Care este bugetul dumneavoastra pentru acest proiect

Cand ati dori sa fie livrat proiectul ?

Atasati un document( daca este cazul )


 

A lucra pentru tine nu înseamnă să fii liber

A lucra pentru tine nu înseamnă să fii liber

Mitul vieţii strălucite a antreprenorului

Vorbind cu câţiva dintre fondatorii pe care i-am întâlnit în ultimele şase luni, am descoperit o majoritate covârşitoare care vrea să găsească afaceri în care elementele de bază să fie reprezentate de libertate şi echilibru între viaţa proferională şi cea privată. Ideea lor este aceea că dacă vor deveni proprii şefi, viaţa ar fi mult mai uşoară. Mult mai simplă şi mai relaxantă.
Pot înţelege acest lucru. Este un stil de viaţă ilustrat de foarte mulţi antreprenori cu poze de pe instagram la care au ca descriere „la birou” – şi întotdeauna se află pe o plajă din Thailanda.
Din punctul meu de vedere, antreprenoriatul nu este aşa. Nu este un stil de viaţă simplu şi relaxant. Este de departe plin de presiuni şi stres. A lucra pentru tine este una dintre cele mai grele cariere pe care să o alegi vreodată. Dacă reuşiţi şi vă creşteţi afacerea la dimensiunea potrivită şi să vă dedicaţi ani de viaţă pentru o perioadă plină de stres şi muncă, atunci puteţi ajunge la libertate şi fericire. Puteţi sta pe plajă, cu o viaţă fără griji. Dar pentru acestea este nevoie de foarte mult timp.

Şi dacă vreţi să demaraţi o afacere deoarece doriţi un echilibru între viaţa personală şi cea profesională, am nişte veşti proaste. Nu veţi reuşi!

Să începem cu banii.
Când lucraţi pe alte posturi, lucraţi pe un salariu. Puteţi să vă aşezaţi la începutul lunii şi să scrieţi un buget şi să înşiruiţi pe hârtie tot ceea ce veţi face cu banii. Aveţi o idee destul de decentă cu privire la câţi bani că vor mai rămâne şi puteţi lua unele decizii în acest sens.
Dacă lucraţi numărul de ore X, veţi fi plătit cu Y. Este o ecuaţie uşoară. Este la un milion de kilometri distanţă de antreprenoriat. Pentru că atunci când începeţi propria afacere şi vă bazaţi pe principala sursă de venit, ecuaţia devine mult mai complicată.
Dacă faceţi boorstrapping –adică să vă lansaţi o afacere fără aprope niciun ban , ci doar prin gestionarea eficientă a resurselor – vă uitaţi la un CRM, aflaţi cât de mulţi bani sunt în plina desfăşurare, ce tranzacţii puteţi încheia şi cum arată fluxul de numerar al afacerii dumneavoastră. Şi apoi încercaţi să vă daţi seama care este cea mai sigură sumă pe care o puteţi retrage pentru a vă plăti stilul de viaţă. Ceea este foarte dificil, deoarece stilul de viaţă va fi greu de planificat în avans, iar calitatea vieţii va creşte şi va scădea odată cu veniturile. Ceea ce rămâne de făcut este să luaţi decizii foarte bune despre bani.
În acest moment, fie începeţi să găsiţi modalităţi de a tăia colţuri din propria viaţa pentru a vă finanţa afacerea, fie de a tăia colţuri din propria afacere pentru a vă finanţa viaţa. Prima opţiune este cea potrivită, dar este şi cea mai grea. A doua opţiune este uşoară. Vă va ruina.
Dacă aveţi un startup finanţa, este puţin diferit. Nu încercaţi să strângeţi suficienţi bani pentru salariul dumneavoastră, deoarece ştiţi de unde vor veni. Dar ceea ce încercaţi să faceţi este să îi oferiţi afacerii dumneavoastră un vânt destul de puternic, pentru a avansa.
Dacă executaţi un startup care este luat de investitori, nu mai sunteţi propriul dumneavoastră şef. Veţi afla acest lucru când veţi fi în dezacord cu banii.

Ştiu că sună deprimant. Dacă doriţi sa vă simţiţi bine, mergeţi înainte şi treceţi direct la sfârşitul articolului. Vă promit că nu este vorba doar de muncă în exces.

Okay, mai sunteţi cu mine? Haideţi să discutăm despre timp.

Am auzit de la fondatorii care voiau să-şi înceapă propria afacere, că vor să fie antreprenori deoarece vor să aibă control absolut asupra propriului timp şi să aibă mai mult timp pentru propria persoană. Din nou, îmi pare rău, dar nu asta înseamnă să îţi porneşti propria afacere.
Pentru majoritatea oamenilor, doar obţinerea unei companii de pe teren reprezintă irosirea timpului rapid. Este un lucru riscant, deoarece nu ai niciodată atât de mult timp precum crezi şi poate dispărea chiar mâine. Dar este tot ce ai. În primii câţiva ani ai afacerii, vă veţi scufunda ore şi ore din timpul în care vă veţi conduce compania.
Când vă veţi lua putin timp liberi, veţi ajunge să fiţi conştient de ce anume nu aţi făcut în afacerea dumneavoatră. Vă veţi gândi numai la sarcinile care nu sunt finalizate, la clienţii care nu au fost chemaţi şi la produsele care nu sunt rafinate. Indiferent cât de mult încerci să îţi inchizi mintea, rareori se va întâmpla. Deoarece este singura resursă pe care o poţi continua să o pompezi, indiferent cât de mică este suma de bani.

Serios, continuaţi să citiţi şi vă voi face să vă simţiţi mai bine cu privire la alegerile voastre de viaţă. Aproape am terminat.
Nu aţi renunţat încă? Minunat.

Mai este ceva. Chestia asta de „a fi propriul tău şef”. Dacă aveţi impresia că a fi propriul şef va fi mai plăcut decât să lucraţi pentru altcineva, veţi fi dezamăgit. Toţi cei care au lucrat pentru altcineva au întâmpinat unul dintre cele două tipuri de şefi răi la un moment dat în viaţa lor.
1. Şeful nenorocit. Îl ştiţi pe tipul ăsta. Aşteaptă lângă lift cu un clipboard şi marchează timpul în care intri în birou. Îţi aruncă o grămadă de hârtii, pe birou, la ora 17:00, într-o seară de vineri. Nu vă dă nici măcar o creştere de salariu, ce să mai vorbim de promovare?!
2. Şeful care nu dă doi bani. Nu vă provoacă, vă lasă să ajungeţi târziu la muncă, niciodată nu vă dă un feedback de calitate şi niciodată nu învăţaţi nimic. În majoritatea timpului, vă simţiţi ca şi când nici nu le-ar păsa dacă nu aţi mai veni deloc la muncă. Fapt ce te face să simţi că job-ul tău nu contează.
Sunteţi pe punctul de a deveni unul dintre cele două tipuri de şefi. Când lucraţi pentru dumneavoatră, nu există cale de mijloc între ele. O să vă daţi, fie prea mult de muncă şi niciodată nu veţi avea control, ori vă veţi lăuda şi vă veţi lăsa pradă nebuniei. Veţi învăţa să vă trataţi într-o manieră în care nu vă va trata niciodată personalul. Veţi zbiera la voi înşivă, vă veţi critica într-un aşa fel încât ar fi temei pentru un proces de hărţuire de la oricine altcineva.

Dacă aţi rezistat acestui articol şi încă mai citiţi, feliticitări. Am nişte veşti bune pentru voi.

Nu contează cât de greu este, fiind antreprenor merită! Înfiiinţarea propriei afaceri merită! Creşterea unui startup mertiă! Aveţi ocazia să construiţi ceva incredibil, ceva unic, care ar putea să vină numai de la dumneavoastră. Aveţi ocazia să vă asumaţi responsabilitatea pentru propriul destin. Când faci ceva pentru tine – credeţi-mă, se simte mult mai bine decât să faci pentru altcineva.
Dacă veţi merge în spiritul antreprenorial, care va înţelege pe deplin ca va fi dificil, că va dura ani de zile şi multe nopţi târzii, că este cel mai greu lucru pe care îl veţi face vreodată, veţi fi bine. Puteţi să îmbrăţişaţi părţile dure şi să apreciaţi binele.
Şi poate, dar doar poate, dacă ajungeţi destul de departe şi lucraţi destul de mult, puteţi ajunge pe o plajă cu un laptop, puteţi bea cocktail-uril şi vă puteţi desfăşura afacerea aşa cum doriţi.
Dar dacă îţi demarezi propria afacere cu gândul că ai să obţii imediat şi uşor acest stil de viaţă, când te vei trezi va fi dureros.

Popa Elena-Iuliana
Elena-Iuliana Popa
[email protected]
No Comments

Post A Comment